Tražeći posao, on je našao nju. Iz potrebe da proizvede prirodan preparat za kožu razvila se ideja o pokretanju vlastitog biznisa. Prirodna kozmetika Mystery polako ulazi u sve veći broj domova a asortiman se širi.

Tražila je kremu za šestomjesečnu bebu, a kako nije uspjela, sama je napravila baš ono što je potrebno njenoj kćerki. Tako počinje priča o prirodnoj kozmetici Mystery a iza svega stoji Dubravka Aničić iz Banje Luke. “Moja kćerka je oboljela od atopijskog dermatitisa i tada sam počela razmišlljati o proizvodnji prvo domaćih sapuna, a kasnije i ostalih proizvoda. Prvi sapun i prvu kremu sam napravila za nju. Nakon toga sam krenula u proizvodnju raznih vrsta sapuna, krema, melema, ulja i drugih kozmetičkih preparata koji su nam potrebni za svakodnevnu njegu kože”. Dubravka se u ovaj poduhvat upustila 2013. godine kada je izradila prve sapune, a već iduće godine na red su došli kreme i melemi.

Proizvodnja se odvija u Trnu kod Banje Luke. To je za sada mala zanatska proizvodnja. “Sve se radi ručno, tako da sam od opštine Laktaši dobila rješenje koje potvrđuje da se ovakav vid proizvodnje svrstava u red starih zanata”, objašnjava Dubravka. Od marta 2016. godine registrovana je kao mali preduzetnik.

S obzirom da je sve na bazi bilja, naša sagovornica objašnjava da je sirovine u početku bilo teško nabaviti. Danas ima stalne dobavljače, dobar dio je iz Bosne i Hercegovine a određene količine uvozi. Potrebe svakog biznisa, pa i ovog su velike, traže dosta vremena i različitih poslova da bi finalni proizvod bio kvalitetan. Još uvijek si ne može priuštiti da angažuje asistenta. “Za sada proizvodni dio radim sama, a da bih pakovanje, obilježavanje, distribuciju i prodaju odradila kako treba pomaže mi moja porodica”, kaže Dubravka.

Ova mlada preduzetnica je sama došla do posla u struci. Proizvodnja kozmetike jako joj je bliska jer je diplomirala na farmaceutskom inženjerstvu na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Sam proces proizvodnje zavisi svakako od vrste proizvoda, sve se radi ručno, u malim serijama, dodaje ona: “Meni je uvijek najvažnije da ispoštujem sve zahtjeve čistoće i kvaliteta, bez obzira da li će to produžiti proizvodni proces”.

Kako je  od početka u ovu priču ušla iz vlastitih potreba, odnosno u namjeri da pomogne svom djetetu, prodaja joj nije bila na umu. Vremenom se počela širiti vijest Dubravkinim proizvodima.“Prodaja je krenula sama po sebi, jer kad imate dobar proizvod on sam sebe prodaje u dobroj mjeri. O profitu nisam razmišljala, prioritet mi je bio stvoriti dobre preparate. I danas, kada poslujem već neko vrijeme ne razmišljam nikada o novcu koji ću uzeti sebi već o novcu koji ću investirati dalje. Tako ide kad se uđe u začarani krug preduzetništva”.

Svaki posao nosi određene rizike, pa tako i ovaj. Jedan od rizika je bila i odluka da Dubravka ne traži stalno zaposlenje već da radi na razvoju svoje preduzetničke ideje. “I na kraju, kako to u životu ide dobijem ponudu za posao tehnologa, što mi je struka, tik pred otvaranje svoje radnje i naravno odbijem tu ponudu. Sada mi je drago, ne žalim se na svoj izbor”, kaže ona

Vremenom je asortiman proizvoda proširen pa sada obuhvata razne kreme za lice, prirodni dezodorans, nevenovu mast, tonike, body butter i losione za tijelo, lavandinu mast, losion za skidanje šminke, različita ulja za lice, tijelo i kosu.Sve Mystery proizvode možete kupiti online na www.mysterykozmetika.com, kao i na društvenim mrežama. Od nedavno su prisutni i u tržnom centru Tropic u Banjoj Luci, na odjelu prirodne kozmetike. “Često prodajem i na sajmovima, a kao član udruženja kreativaca Draganasgarden sam dobila priliku predstaviti svoje proizvode u Rusiji i u Švedskoj, što mi je bila posebna čast”.

“Cijene sam se trudila da prilagodim našem tržištu, iako su sirovine za ovakve proizvode dosta skupe. Ako hoćete kvalitetan proizvod morate investirati u kvalitetnu sirovinu. I pored toga mislim da su cijene mojih proizvoda sasvim pristupačne”, dodaje Dubravka.